Zupa Bagienna, czyli krem z zielonego groszku
Składniki:
- 4 kubki mrożonego groszku
- 1 dymka
- 3 kubki wrzątku
- Bulion warzywny lub z kury
- 1 kulka mozzarella (ok. 300g)
Przygotowanie
Ugotuj groszek i dymkę z bulionem (dymkę możesz zastąpić kawałkiem pora – zupka będzie delikatniejsza). Następnie wyrzuć cebulę i wlej wszystko do miksera. Dodaj pokrojoną mozzarellę. Miksuj aż zupa będzie gładka. Gotową zupę bagienną możesz podawać z groszkami ptysiowymi lub grzankami.
Smacznego 🙂
Spaghetti
Składniki;
- 6 listków bazylii
- 1 cebulka lub kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki feta
- 50g sera żółtego (dobry jest Maasdamer)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
- 150g mięsa mielonego z indyka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego oregano
- Pół czerwonej papryki
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- kawałek selera naciowego
- szczypta tymianku
Przygotowanie
Na początku ugotuj makaron według przepisu (postaraj się aby makaron był al dente). Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż mięso mielone. W blenderze zmiksuj dokładnie wszystkie warzywa (pomidory, cebulę lub por, czosnek, seler, paprykę czerwoną). Następnie dodaj sery: żółty oraz feta i ponownie dokładnie zmiksuj. Teraz czas na bazylię, tymianek, oregano i ponowne miksuj. Przygotowany sos wlej na patelnię z mięsem i gotuj kilka minut aż zgęstnieje. Dodaj przecier pomidorowy. Wsyp do sosu makaron, wymieszaj i chwilę podsmaż. Nałóż na talerz nie za dużą porcje, gdyż makaron jest bardzo syty i lepiej gdy dziecko poprosi o dokładkę, niż miało by nie zjeść. Na wierzch posyp jeszcze startym żółtym serem i… smacznego 🙂
Krwawe ziemniaki
Składniki
- 4 ziemniaki
- 3 kulki sera mozzarella
- keczup
Przygotowanie
Ziemniaki w mundurkach podziuraw widelcem i włóż do piekarnika podgrzanego na 230°C na 1- 1,5 godziny, w zależności od tego jak duże ziemniaki przygotowałaś. Następnie wyciągnij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Ostrożnie przekrój je na pół i delikatnie wyciągnij miąższ, zostawiając skórki. Do miski z ziemniaczanymi wnętrznościami dodaj trupio bladą mozzarelle i 2 łyżki stołowe krwistego keczupu. Wymieszaj i włóż z powrotem do skórek. Ziemniaki polej na wierzchu keczupem i wstaw na jeszcze 15 minut do piekarnika – ser rozpuści się a ziemniaki podgrzeją. Smacznego – idealny obiadek dla małych wampirków.