Przepisy

Zupa Bagienna, czyli krem z zielonego groszku

Składniki:

  • 4 kubki mrożonego groszku
  • 1 dymka
  • 3 kubki wrzątku
  • Bulion warzywny lub z kury
  • 1 kulka mozzarella (ok. 300g)

Przygotowanie

Ugotuj groszek i dymkę z bulionem (dymkę możesz zastąpić kawałkiem pora – zupka będzie delikatniejsza). Następnie wyrzuć cebulę i wlej wszystko do miksera. Dodaj pokrojoną mozzarellę. Miksuj aż zupa będzie gładka. Gotową zupę bagienną możesz podawać z groszkami ptysiowymi lub grzankami.

Smacznego 🙂

Spaghetti

Składniki;

  • 6 listków bazylii
  • 1 cebulka lub kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki feta
  • 50g sera żółtego (dobry jest Maasdamer)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 150g mięsa mielonego z indyka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • Pół czerwonej papryki
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • kawałek selera naciowego
  • szczypta tymianku

Przygotowanie

Na początku ugotuj makaron według przepisu (postaraj się aby makaron był al dente). Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż mięso mielone. W blenderze zmiksuj dokładnie wszystkie warzywa (pomidory, cebulę lub por, czosnek, seler, paprykę czerwoną). Następnie dodaj sery: żółty oraz feta i ponownie dokładnie zmiksuj. Teraz czas na bazylię, tymianek, oregano i ponowne miksuj. Przygotowany sos wlej na patelnię z mięsem i gotuj kilka minut aż zgęstnieje. Dodaj przecier pomidorowy. Wsyp do sosu makaron, wymieszaj i chwilę podsmaż. Nałóż na talerz nie za dużą porcje, gdyż makaron jest bardzo syty i lepiej gdy dziecko poprosi o dokładkę, niż miało by nie zjeść. Na wierzch posyp jeszcze startym żółtym serem i… smacznego 🙂

Krwawe ziemniaki

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 3 kulki sera mozzarella
  • keczup

Przygotowanie

Ziemniaki w mundurkach podziuraw widelcem i włóż do piekarnika podgrzanego na 230°C na 1- 1,5 godziny, w zależności od tego jak duże ziemniaki przygotowałaś. Następnie wyciągnij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Ostrożnie przekrój je na pół i delikatnie wyciągnij miąższ, zostawiając skórki. Do miski z ziemniaczanymi wnętrznościami dodaj trupio bladą mozzarelle  i 2 łyżki stołowe krwistego keczupu. Wymieszaj i włóż z powrotem do skórek. Ziemniaki polej na wierzchu keczupem i wstaw na jeszcze 15 minut do piekarnika – ser rozpuści się a ziemniaki podgrzeją. Smacznego – idealny obiadek dla małych wampirków.