Produkty zbożowe.

Do grupy produktów zbożowych zaliczane są: mąki, kasze, ryż, płatki, otręby, makarony, pieczywo. Ważne jest, aby w naszej diecie przetwory zbożowe były głównym źródłem energii. Powinny być spożywane w każdym posiłku. Produkty zbożowe składają się głównie z węglowodanów złożonych, w szczególności skrobi.  Zawierają w swoim składzie również białko – średnio 10-15%. Wśród produktów zbożowych możemy znaleźć na rynku produkty pełnoziarniste (tzw. niskoprzetworzone lub z niskiego przemiału) oraz produkty wysokoprzetworzone. Polecane są produkty z pełnego ziarna, tj. kasze gruboziarniste (kasza gryczana, jaglana, pęczak), płatki owsiane, ryż brązowy, makarony pełnoziarniste, a z pieczywa –  chleb żytni pełnoziarnisty, razowy, graham lub bułki pełnoziarniste, grahamki. Produkty te charakteryzują się wysoką zawartością błonnika oraz witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak fosfor, cynk, magnez, żelazo, mangan, siarka, chlor.  Aby zwiększyć ilość błonnika w diecie do przygotowania potraw w domu  powinno się wybierać m.in. zamiast mąk zwykłych mąki razowe, stosować otręby jak dodatek do różnych dań.  Na rynku można znaleźć szeroką gamę asortymentową otrąb, tj. otręby pszenne, żytnie czy owsiane. Najlepiej wybierać te bez dodatków. W posiłkach produkty zbożowe powinny być łączone z produktami pochodzenia zwierzęcego, np. z mlekiem lub mięsem w celu uzupełnienia diety o wysokowartościowe białko. Korzystne jest, aby zastępować produkty zbożowe wysokoprzetworzone, tj. różnego rodzaju białe pieczywo, makarony zwykłe, mąki pszenne produktami zbożowymi niskoprzetworzonymi (pełnoziarnistymi). Należy zaznaczyć, iż produkty zbożowe wysokoprzetworzone mogą zawierać różne dodane składniki, m.in. cukier czy sól, które w diecie powinny podlegać ograniczeniu. Nawet płatki kukurydziane mogą zawierać w swoim składzie cukier i sól.  Dlatego tak ważne jest czytanie wykazu składników, który jest podawany na etykietach produktów. Wybierając chleb czy bułki z  tzw. pełnego ziarna, należy się kierować składem tych produktów. Nie zawsze ciemna barwa pieczywa oznacza, iż produkt należy do grupy produktów niskoprzetworzonych, tj. pełnoziarnistych. Może się zdarzyć, że ciemna barwa chleba lub bułki nie wynika z użytych składników z pełnego ziarna, a jest  pochodną składników dodatkowo zastosowanych w produkcji pieczywa (np. w wyniku zastosowania karmelu). Podkreślenia wymaga fakt, iż spożywanie regularnie przetworów zbożowych pełnoziarnistych jest pomocne w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, we właściwym funkcjonowaniu układu trawiennego, jak również stanowi element zapobiegania takim przewlekłym chorobom jak choroby układu krążenia, cukrzyca, nowotwory jelita grubego. W diecie o kaloryczności na poziomie 2000 kcal zalecane jest 8 porcji produktów zbożowych.  Powinno się wybierać różnorodne produkty.1 porcję produktu zbożowego może stanowić: 40 g pieczywa razowego lub żytniego pełnoziarnistego (jedna kromka),30 g kaszy gruboziarnistej (3 płaskie łyżki w postaci suchej), 30 g ryżu brązowego (3 płaskie łyżki postaci suchej), 30 g makaronu (3 kopiaste łyżki w postaci suchej), 30 g płatków owsianych (3 kopiaste łyżki w postaci suchej).

 

Źródło : zachowajrownowage.pl